Pedagogické obzory boli súčasťou Týždňa vedy a techniky v EÚ 2004

15.11.2004 Celý región

Pod názvom Pedagogické obzory sa 9. novembra na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove uskutočnilo vedecko-pedagogické kolokvium posl...
Pod názvom Pedagogické obzory sa 9. novembra na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove uskutočnilo vedecko-pedagogické kolokvium poslucháčov v dennej a externej forme doktorandského štúdia.

Podujatie sa konalo v rámci programu 11. ročníka Týždňa vedy a techniky v EÚ 2004. Pre PU išlo o premiérovú účasť v tomto projekte.
Na kolokviu prezentovalo výsledky svojej vedecko - výskumnej činnosti a prípravy dizertačných prác dovedna deväť doktorandov, a to vo vednom odbore teória vyučovania predmetov na prvom stupni základných škôl.
Prorektorka PU pre vedu a doktorandské štúdium Viera Bačová pri tejto príležitosti konštatovala, že počet doktorandov v oboch formách na dnešných ôsmich fakultách PU postupne rastie. V súčasnosti ich je 355 v 18 vedných odboroch. Podľa nej má rastúci trend dve príčiny - zákonom o vysokých školách je doktorandské štúdium definované ako tretí stupeň vysokoškolského vzdelávania a Ministerstvo školstva SR prideľuje PU každoročne viac miest. Napr. v minulom akademickom roku činil počet denných doktorandov 62, v tomto roku k nim pribudlo ďalších 37. V externej forme študuje na PU 256 doktorandov. Každopádne je to podľa Bačovej stále veľmi nízke číslo. V oboch skupinách má najväčší podiel filozofická fakulta.
(jj)
 

Vyberte región